måndag 29 oktober 2012

Stickpodden - avsnitt 4


I avsnitt fyra av Stickpodden snackar vi stickning till djur, könsstereotyp stickning, Ravelry, reflexgarner och vintagestickning. Och dessutom bekänner två fuskare sina latheter.

Lyssna via iTunes eller direkt i mediespelaren här på sidan. Det går också jättebra att söka upp podcasten i din podcastspelare för att prenumerera, då testar du att söka på "Stickpodden" eller lägger till en manuell prenumeration med denna länken: http://stickpodden.libsyn.com/rss

Fram med stickningen, häll upp en kopp kaffe och häng med! Trevlig lyssning!




Avsnittsgudie - avsnitt #4

I avsnittet pratar vi om:
  • Karin är snart klar med sin stickade tröja. Elin har blivit färdig med sin cardigan och jobbar på att slutföra Walt och Jesse.
  • Vi snackar könsstereotyp stickning och refererar till Underbara Clara som ibland klädde sin son i klänningar. Dessutom funderade Clara nyligen över Leif GW Persson och hans föräldrarroll som lockar till skratt hos Skavlan.
  • Stickning eller virkning med reflexgarner gör att du syns i mörkret. 
  • Stickning till djur och det fula tikskyddet som gör att mopsen Elsa ser ut som Ranelid på 80-talet.
  • Vi snackar Ravelry och allt som hör forumet till. Bli medlem och klicka dig runt! Här hittar du Karin och här hittar du Elin
  • Är du sugen på att lära dig sticka kan denna ordlistan kanske vara nåt för dig?
  • Online Stickcafé är grupp med över 4400 medlemmar som snackar stickning på Facebook. Stickamera.se är också en jättetrevlig samlingsplats för alla som gillar stickning.
  • Onlinekurs i vintage-stickning med Maja. Det snackas dessutom om denna mönsterboken.
  • Pickles nya bok recenseras och får en varm rekommendation! Det snackas också om den perfekta koftan och Daisy-stickning
  • "Gör om gör rätt!" Två fuskare talar ut om sina felstickningar. Och här är tröjan som Karin upptäckt 5 aviga varv på framstycket på.
  • Tack för hjälpen-kampanjen som Opal Garn står bakom.
  • Karin vill sticka ett par rosvantar och Elin kan inte hålla fingrarna ifrån Offe-koftan som Visalisa gjort.

53 kommentarer:

  1. Inte bara online stickcafé på facebook. Utan sysidan.se finns ju med. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du helt rätt i! Kanske vi snackar om sysidan lite längre fram? Tack för påminnelsen! :)

      Radera
  2. Stress och jäkt!:) Jag har bara hunnit med att lyssna på det första avsnittet... Men å andra sidan så har jag mycket stickrelaterat godis kvar då.
    Tack för ett bra initiativ.
    Sarah

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sarah! Tänk vad skönt att du har tre olyssnade avsnitt kvar att gå och suga på som en liten karamell. :)

      Radera
  3. Åh, vad ni är bra!!
    Längtar till nästa avsnitt!

    SvaraRadera
  4. Tack för att ni förklarade Ravelrys storhet för mig. Blev medlem på sidan för länge sedan och har gjort några halvhjärtade försök att förstå varför alla är så exalterade över den, men förutom ett helt okej forum så har jag inte förstått poängen. Fören nu.
    Kan också passa på att säga att jag inte heller kände till detta med att det är meter/g som angör sticktjockleken. För min del hänger det nog ihop med att jag sällan använder mönster utan bara kör på fri hand. Tror nog att vi är många som inte tänkt på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du ger Ravelry en chans till!

      Och vad skönt att vi är flera som inte förstått det här med meter/hg! :)

      Radera
  5. Åh, jag måste berätta en ganska rolig sak.
    På min skola där jag går nu så är jag känd som "tjejen som går runt och stickar hela tiden"
    Och det är så himla skoj, visst jag får världens blickar och massa frågor.
    Men det är ändå så sjukt kul.

    Era podcasts är sjukt bra!
    helt fantastiska att lyssna på, ljudet är lite upp och ner men vad gör det?

    Hoppas ni har det superbra, och hälsa alla i Stickklubben från mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej tjejen som går runt och stickar hela tiden!

      Vad kul att du gillar podcasten! Ja, ljudet är sådär. Men lite längre fram kanske vi har råd att köpa en mikrofon och sätta oss i köket? :)

      Tack för den varma hälsningen! Hela Stickklubben hälsar tillbaka! :)

      Radera
  6. Hej! Tack för bra program, livar upp i vardagen!

    Om ni skall prata om att bevara kläder så lyssna på detta program från plånboken i p1 http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/70775?programid=2778

    Var länge sedan jag hörde det nu, men kommer ihåg det som ett bra program med många råd.

    När jag ger bort stickade plagg, brukar jag skicka med etiketten från garnet, brukar ju stå tvättråd på den. Annars skriver jag en liten egen lapp och skickar med. Och babyplagg stickar jag bara i garn som tål en mild maskintvätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Vi tar och kollar in det!

      Jag tänker också ta och börja ge bort en liten tvättinstruktion från och med nu! :)

      Radera
  7. Tack för en rolig o trevlig stund

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul att du tycker om podden Bettan!

      Radera
  8. Haha! Vad härligt! tack för tipset!

    SvaraRadera
  9. Hej! Tack för en rolig och trevlig podcast! Jag sitter och stickar en mössa medan jag lyssnar, "Dödergöks fluffiga basker". Supermysigt! Min man lyfte på ögonbrynen och sa "kan det verkligen finnas så mycket att säga om stickning?" - JAA det är ju helt uppenbart att det finns! Det bevisar ni på ett väldigt kul sätt. :)
    Jag vill tipsa er och alla som inte vet hur man ska sköta sina stickade plagg att börja med att lära er lite mer om materialen. Man kan t.ex googla på ull, bomull, silke, acryl, superwash, mercerisering, osv för att lära sig lite mer om de olika materialens uppbyggnad och egenskaper och varför de reagerar som de gör på vatten, värme, osv. Själv är jag en riktig materialläranörd så jag tycker ju att det är superkul. ;) Då kan man dessutom få lite kunskaper om olika materials miljöpåverkan med på köpet.
    Ser fram emot fler avsnitt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lina! Kul att du stickar ifrån Dödergök! Hon gör så himla fina saker!

      Åh vilket tips! Kanske du redan har lite nedskrivet och kan hjälpa oss en bit på vägen med vår materialtvättningsguide? :)

      Radera
  10. Ja, jag har ju inte så många länkar sparade tyvärr, men googla runt och kolla på Wikipedia, där finns det faktiskt en hel del, och på TEKOWiki! :)

    Kan förresten berätta om en häftig garnrelaterad grej som jag har provat på: svampfärgning! Jag gick en kurs för ett par år sedan och det var jättekul. Det blir fantastiskt fina färger! Det var en helt ny värld för mig, hade ingen aning innan att man kan färga med svamp. Men det var enkelt och kul. Man får ju gilla att plocka svamp också förstås, om man inte har turen att känna någon som gillar det. :)
    Kolla in det här: http://www.lystickan.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att vi gillar både att sticka OCH att plocka svamp! :D

      Radera
    2. Jag med!! Kan man kanske sticka en svampkorg? :)

      Radera
  11. Ni pratade om et norskt ord för när man stickar räta varv omväxlande med aviga varv. Det heter "slätstickning".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nääää det är inte samma sak väl? Rillestrikk är när man stickar rätt fram och tillbaka och det blir rätstickat på båda sidor.

      På svenska mönster kan det ibland stå "sticka rundstickningen rät". Då kan jag bli förvirrad - vill de ha rätstickning eller slätstickning? Därför är det så bra med ordet rillestrikk, då förstår man att det skall på framsidan vara vartannat rätt och varannan avigt.

      Radera
  12. Kul att lyssna på er! Det ni sa om SSS, jag stickade just klart en ganska lång handledsvärmare åt min man i tunt garn. Konstigt, men nummer två känns inte lika kul att sätta igång med...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tycker jag vi får ta ett SSS-avsnitt. Dvs ett avsnitt när alla måste göra klart nummer två av vanten, sockan eller handledsvärmaren! Då gör vi det ihop allesammans och det blir kanske lite roligare? :)

      Radera
  13. Jag stötte på ordet RILLA i ett mönster till en babykofta jag stickade nyligen i garnet Mandarin Petit från Sandnesgarn... "Sticka runt 5 rillor", i ärmens nederkant. Förklaringen löd: "1 rilla = 1 rätt + ett avigt varv". När man stickar runt blir det ju avigvänd slätstickning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett bra ord tycker jag! Det blir liksom inga missförstånd med det med i mönstret! :)

      Radera
  14. Måtte dere aldri, aldri starte å skamme dere over såkalte feil i strikketøyet deres! Det er fantastisk at ere begge er skjønt enige om det. Jeg lurer på om det er en generasjonsgreie, jeg? Hadde dere vært over 40 ville dere hatt fullstendig panikkangst med tanke på hull eller maske på feil sted i strikketøyet deres? Uansett hva det er, flott at dere står for det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja så kloka vi är du, jag och Karin! :)

      Tack för att du lyssnar på podden!

      Radera
  15. Hej!
    Mycket trevlig podcast., Har aldrig i mitt liv lyssnat på en podcast innan så det här är den första:)
    Något som vore kul om ni ägnade lite mer tid åt, och specialiserade er på, i framtida avsnitt är lite annat garnhantverk. Det finns ju mängder med skoj tekniker man kan prata om som nålbindning, krokning, smygmaskvirkning, knooking, langett/kavel/kvastskaftvirkning (kärt barn har många namn) etc. Det är ju många som lyssnar på er och kan man göra era lyssnare nyfikna på gamla och mindre kända tekniker så bidrar ju det till bevarandet av dem :) En tanke bara.
    Kolla gärna min blogg om ni är osäkra vad jag på vad jag pratar om. Håller på en hel del med teknikerna jag nämnde :)
    Keep up the good work!
    Mvh Jenny
    kanonkulanvagrar.blogspot.com (jag stickar inte heller provlappar;) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé Jenny! Vi måste bara lära oss lite mer om andra tekniker först... det som är lättast att prata om är ju det som man är bäst på, dvs att sticka ;)

      Snart ska vi i alla fall snacka lite om virkning, så blir det lite omväxling även om det inte är någon okänd teknik precis.

      Radera
    2. Men jag kan ju nålbinda lite... Fast har inte tålamodet till det. Kommer bli en kort podd om jag ska snacka om det. :D

      Radera
  16. Hej och tack för ännu en bra podcast! Jag måste säga att jag "fuskar" alltid! Inte så att jag lämnar fel men om jag har missat ett omslag längre ner i stickningen så går jag alltid ner med en virknål och gör ett omslag och virkar upp igen. Likadant om jag missar en minskning så repar jag upp de två maskraderna, går ner med virknål, minskar, virkar upp igen. Det kan bli lite löst omkring men det finns inget som inte kan döljas vid blockning! Virknål är nästan mitt bästa verktyg när jag stickar. Jag anser inte att det är fusk. Det är kreativitet.

    Som en norska sa till mig en gång: En flink strikker vet alltid hur man jukser. Klokt sagt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Räknas det ens som att fuska? :) Då blir det ju ändå rätt tillslut...jag har några gånger gjort som du, men i de flesta fall struntar jag helt i att fixa och joxa ;)

      Radera
  17. Herregud vad bra ni är!
    Fick höra om er ryktesvägen och har nu plöjt alla avsnitt på raken samtidigt som jag ignorerat städningen jag egentligen tänkt ta tag i...
    Har dock avverkat ett ganska stort antal varv på sonens islandströja, inspirerats och småskrattat och det är ju inte fel det heller ;-)
    Ser fram emot kommande alster!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Herregud vad glada vi blir av sådant beröm! :D

      Radera
    2. Alltså nu lipar jag nästan lite. Jag älskar när folk plöjer igenom våra avsnitt! High five på den Karin! :)

      Radera
  18. Ni är ju helt fantastiska! Jag ser fram emot nästan avsnitt. Jag behöver verkligen bli bättre på att ta hand om mina stickade plagg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar och bockar! Vi ses på måndag med allt du behöver veta om tvätt. :)

      Radera
  19. Jag skulle vilja ha tips på bra stick-relaterade smartphone-appar som exempelvis Knit Counter. Vill ha nåt som man kan använda för att räkna varv, hålla koll på ökningar/minskningar och kanske skriva lite anteckningar. Gärna nåt som också är kopplat till Ravelry för att lätt kunna publicera dit. Nån som vet? Ett framtida podcastämne månhänd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut ett framtida poddämne! Tack!

      Radera
    2. Knitting stash og knitting cards til android. Needles til iPhone :-)
      Jeg har lagt inn alle strikkepinner og heklenåler jeg eier, så vet jeg hva jeg har og ikke har når jeg står i butikken!

      Radera
  20. noppror avlägsnas bäst med en noppmaskin, googla! min införskaffade jag på "Jula" men de finns lite överallt. den skär av nopprorna och kvar blir en slät yta igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vågar man ge sig på en hemskickad tröja då? Tänk om liksom... :)

      Radera
    2. jag anvender den till alla möjliga plagg, även hemstickat.

      Radera
  21. Har bara hunnit till andra avsnittet men jag älskar redan eran pod och är så lycklig att ha ett par avsnitt framför mig! Jag har inte stickat jättemycket utan växlar med scrapbooking och virkning... Har just kommit in i en stick/virkperiod efter långt uppehåll... och jag älskar hur smidigt det är med ett projekt man kan ha i soffan framför tv:n. Papperspyssel är mer omständigt...
    Kul med småländska :)
    Ni vet det säkert redan men i andra avsnittet när ni pratar om hur en garnbutik ska va så beskriver ni Garnshopen Astrid i Jkpg :)

    SvaraRadera
  22. Kul att du gillar podden! Tack! Och härligt att du kommit igång ordentligt. :) Visst är det smidigare som soffpyssel än papper och lim. ;)

    Och tack för garnbutikstipset! Det kommer att kikas in om vi är ute på vägarna!

    SvaraRadera
  23. Det här var kul
    Har bara lyssnat på första avsnittet
    men 'kastar' mej över nästa då !!!

    SvaraRadera
  24. Tack för en riktigt härlig stund! Önskar att det fanns fler program att lyssna på redan nu!
    Suga-tummen-vanten ni pratade om idag lät ju intressant även för vuxna med smartphones! :-)

    SvaraRadera
  25. Det med meter pr hekto er veldig bra å gå etter når man skal finne et alternativ til garnet i oppskriften. Men tenk på at ulike typer fiber veier ulikt. Bomull er mye tyngre enn ull, og vil derfor bli færre meter selv med samme tjukkelse. I tillegg kan et garn være mer eller mindre tvunnet enn det garnet som står i oppskriften. Derfor sjekker jeg alltid hva som står på de forskjellige garnene hvilken strikkefasthet de har. Ikke bare oppskriften og det nye garnet.
    Veldig bra podcast forresten :-D

    SvaraRadera
  26. Jag började lyssna på eran podd idag och kommer antagligen lyssna ikapp idag! Ett tips angående det där med ett gå och sticka är att sticka på gåband. Jag har inte testat det själv men vet flera som har gjort det. De lägger nystanet i hålet för vattenflaskan och så stickar de medan de går på bandet, motion och stickning samtidigt!

    Superbra podd, den är numera sparad i bokmärken :) Take care!

    SvaraRadera
  27. Jag har hört talas om podden tidigare, men inte börjat lyssna förrän nu. Tur att jag började säger jag. Dock blev jag lite förvirrad av Kalmar-målet och trodde att ni stickade en OffeR-kofta... Jag funderade lite på varför man skulle behöva en sådan och vad det var för form av statement :)
    Nu ska jag fortsätta lyssna och virka på min filt!

    SvaraRadera